Een gesprekje met de buren, een verrassende warme samenwerking, een vriendschap, een heel bijzondere opdracht.
Soms kom je iemand tegen en dan heb je gelijk zoiets van "hey, wat zou het leuk zijn om elkaar eens wat langer te spreken". Arjo en Irene wonen vlak bij ons maar toch hebben gedurende jaren slechts onze blikken elkaar gekruist.
Op een dag kwam het tot een praatje. En zo kwam onverwachts van het een, het ander!
Beide zijn gepassioneerde musici. Met zang en piano verzorgen ze life muziek bij bijzondere gebeurtenissen. Irene geeft daarnaast ook zangles.
In voorbereiding op de opening van mijn solotentoonstelling in 2022, ontstond het idee om onze krachten te bundelen en beeld te combineren met muziek. Arjo bracht rake muzikale intermezzo's ten gehore ter ondersteuning van de introductie tijdens de opening.
Na afloop van onze samenwerking vroeg Arjo mij of ik ze wilde portretteren. Wow, wat spannend, maar natuurlijk wilde ik dat doen!
Inhoudelijk concept
Muziek maken brengt troost. Arjo en Irene hebben los van elkaar en samen veel meegemaakt en dat maakt hun muziek op een tedere manier geladen. Ze staan echt in hun kracht als ze muziek maken en dat is fantastisch om te ervaren.
Dit verhaal is wat ik wilde vastleggen in hun portretten: Samen versterken ze elkaar maar los van elkaar hebben ze toch ook hun eigen persoonlijkheden.
Verdriet is wat bij Arjo sterk aan de oppervlakte ligt. Dat voel ik als we elkaar echt aankijken. Ik vond dat we dat best mochten zien en heb hem dus ook de kijker aan laten kijken.
Irene heeft 'een lange adem' en kijkt krachtig voor haar uit.
Naast elkaar werken hun blikken dynamisch in op de beschouwer. Afwisselend kijk je naar hem en dan weer naar haar. Haar stralende en voedende energie vermengd met de doortastende en empathische gevoeligheid van Arjo.
Uitwerking
Uit analyse van honderden foto's van een fotosessie is het conceptvoorstel voortgekomen en aan hun voorgelegd. Samen hebben we besloten 2 fotos te gebruiken als referentie voor het schilderen van hun portretten.
Hieronder de eerste tekeningen en onderschilderingen op het doek waarbij ik gebruik gemaakt heb van een raster. De onderschildering is opgezet met gebrande sienna.
Op ongeveer 80% van het proces, zie de afbeeldingen hieronder, ga ik nog 's kritisch langs de proporties en details in de gelaatstrekken. Gaandeweg verschuiven wel eens belangrijke 'ankerpunten' die nou net gelijkenis ontwrichten of waardoor de uitdrukking te niet gaat die ik zo graag wil treffen.
Onder andere Irene haar bril zat iets te hoog en een oog van Arjo mocht wat meer naar rechts.
Contrasterende elementen zoals het witte boord van Arjo en de ketting van Irene zijn gebruikt om het oog door en naar de portretten te leiden.
Minder opvallende elementen zijn visueel 'voer' voor een blik van dichtbij. Bijvoorbeeld het licht in het deukje in de stof ter hoogte van de aanhechting van de knoop en de reflectie van de huid in het witte boord. Ik kan erg uitkijken naar het uitwerken van dergelijke details waar licht een hoofdrol speelt.
De onthulling
Het onthullen van een schilderij is spannend en intiem maar ik kijk er altijd naar uit en neem er graag de tijd voor. Hier een indruk van de setting.
Voor mij is het ook een moment van afscheid nemen. Gelukkig zijn de werken in de buurt en kan ik ze zo nu en dan zien bij hun aan de muur.
Je kan Arjo en Irene volgen via Ais Muziekatelier, de onderneming van waaruit zij hun diensten aanbieden.
"Het proces stond bol van warme aandacht en betrokkenheid. Die ervaring deed me anders naar mezelf kijken: verwonderd, milder en liefdevoller!"
Dankbaar voor deze mooie quote van Arjo.
Heb je interesse in een portret of ken je iemand die geïnteresseerd zou kunnen zijn? Deel mijn werk of neem gerust direct telefonisch contact met me op.
+31 (0) 6 21 85 91 32.
Lees verder over mijn werkwijze en de kwaliteit die ik nastreef, door te klikken op een van de andere blogs hieronder.
Comments