PORTRET IN HOUTSKOOL
Het regelmatig tekenen van een portret in houtskool is noodzakelijk voor het ontwikkelen en onderhouden van observatie- en tekenvaardigheden.
Werk bewust stap voor stap aan de volgende elementen.
Toonwaarden: Zet een paar hulplijnen voor het bepalen van de compositie
Vorm /lijn : Breek complexe rondingen op in rechte vereenvoudigde definities en vind de grote massa's. Zoek heel minutieus de scheidslijn tussen licht en donker. De lijn waar het licht dus net niet meer komt.
Toonwaarden: Vereenvoudig en comprimeer licht en met name donker gebieden tot grote massa's van 'maar' drie waarden: licht, donker en middentonen.
Randen en overgangen: Bepaald hoe je de kijker door het beeld mee gaat nemen naar de aandachtspunten door het bewust gebruik maken scherpe en zachte randen. Zacht voor minder belangrijke gebieden, harde randen voor elementen waar je aandacht naar toe wilt trekken.
Textuur: Met het aanzetten van details kan je stofuitdrukking bewerkstelligen van kleding, haar etc.
Meest belangrijk is in de eerste fase aandacht te besteden aan de vlakverdeling van de drie grote massa's. De scheiding tussen lichte en donkere massa's. Daarna definiëren we de middentonen en de kleinste tonale vlakken die met name voor de suggestie van diepte, plasticiteit en detaillering zorgen.
Niet de details!
Een houtskooltekening hoeft niet af of super gelikt 'af' te zijn. In de details zitten niet de belangrijkste beslissingen. Het gaat juist om het scherp houden van de vroege observaties en de keuzes die je maakt om tot de grootste massaverderling te komen van het licht, het donker en de middentonen. In deze fase wordt bepaald of in een werk krachtig het samenspel van het licht en het onderwerp vertegenwoordigd wordt.
Gelijkenis
Maak je in de eerste fase niet te veel zorgen over de gelijkenis. Dit is een verkennende fase waar vooral gezocht dient te worden naar het grote gebaar, de 'gestuur'. Verzuim dus niet in het weergeven van huidplooien, exacte plek van neusgaten of ooghoeken. Eerder onderkant en zijkanten neus en oogkassen bijvoorbeeld.
Zie dit filmpje van Simplify Drawing and Painting. Hij legt mooi uit hoe je zonder ingewikkeld meten, toch naar de juiste verhoudingen kan zoeken.
De tekening hieronder is een voorbeeld van een vrij snel getekend portret in houtskool. Een oefening om warm te worden, alvorens te gaan schilderen.
Experimenteer
Grijp niet altijd naar dezelfde materialen maar speel met diverse formaten en hardheden. Maak er een gewoonte van om regelmatig iets nieuws aan je assortiment toe te voegen om jezelf te prikkelen. Pak bijvoorbeeld eens een heel dik stuk houtskool en stel de detaillering zo veel mogelijk uit. Of werk eens met een doezelaar. Werk eens met houtskoolpoeder en een penseel met water!
Heb je vragen, neem gerust direct contact met me op.
Lees verder over mijn werkwijze en de kwaliteit die ik nastreef, door te klikken op een van de andere blogs hieronder.
Comentarios